The-length-of-the-Hayqar-Strait

شب مانی در طبیعت زیبای تنگه هایقر

هایقر در واقع دره‌ای بسیار عمیق است که در طبیعت زیبای استان فارس خودنمایی می‌کند. این تنگه به لحاظ عمق و مساحت یکی از تماشایی‌‌ترین دره‌های ایران و جهان به حساب می‌آید. تنگه‌ای که از آن صحبت می‌کنیم دیواره‌هایی با عمقی حدود ۴۵۰ متر دارد. کاملاً مشخص است گشت‌و‌گذار در چنین تنگه‌ای به خاطره‌های خوش برای گردشگران تبدیل خواهد شد. در کنار ژرفای این تنگه، مساحت آن نیز چشمگیر است. گفته می‌شود طول تنگه به حدود ۱۸ کیلومتر می‌رسد. این شرایط باعث شده تا به لحاظ مساحت و عمق، هایقر با تنگه گرند کنیون در آمریکا مقایسه شود.

رودی خروشان و زیبا در دل تنگه هایقر جریان دارد. به لطف این شرایط گردشگران ماجراجو فرصتی پیدا می‌کنند تا در کنار صخره‌نوردی، تنی هم به آب بزنند. از آنجایی که هرکجا آب باشد، سرسبزی و طراوت هم هست، در اطراف تنگه با پوشش گیاهی زیبایی روبه‌رو هستیم. در گوشه‌و‌کنار این تنگه درخت‌های بادام کوهی و گل‌های محلی مانند خرزه خودنمایی می‌کند. این تنگه به لحاظ زمین‌شناسی نیز ویژگی‌های چشمگیری دارد. نحوه شکل‌گیری آن زمین‌شناسان را انگشت‌به‌دهان گذاشته است.

احتمال زیادی وجود دارد که برای پیداکردن معنای هایقر، سری به فرهنگنامه‌های فارسی بزنید؛ اما در هیچ لغت‌نامه‌ای اثری از نام هایقر به چشم نمی‌خورد. برای مشخص‌کردن دلیل نامگذاری این تنگه با نام هایقر باید گوش به افسانه‌های محلی بسپارید. از قرار معلوم در روزگاران بسیار دور، گذر کاروان عروسی به این مکان می‌افتد. از بخت بد روزگار، عروس از بالای تنگه به پایان سرازیر می‌شود و در عشق ناکام می‌ماند. به همین دلیل محلی‌ها این تنگه را با نام «گلین اوچان»، می‌شناسند. این نام در زبان فارسی معنی «عروس پرت‌شده»، می‌دهد. افسانه‌های دیگری نیز درباره نامگذاری هایقر وجود دارد. این واژه از دو بخش «های» و «قر» تشکیل شده است.

این کلمه در زبان ترکی معنای کشتن و نابودکردن می‌دهد. از قرار معلوم وجه تسمیه تنگه هایقر به جنگ‌های خونبار میان انگلیس و ایران در جنوب کشور باز می‌گردد. ماجرا از این قرار است که سال‌ها پیش نبردی نابرابر میان دلاورمردان قشقایی و دژخیمان انگلیسی در مکانی که امروز با نام هایقر می‌شناسیم رخ داد. دژخیمان در این نبرد تا دندان مسلح بودند، اما جوانان قشقایی با رشادت و دلاوری، دشمن را به قعر دره ریختند تا هایقر گور ابدی دشمنان ایران‌ باشد. جوانمردان قشقایی پس از پایان نبرد، با صدای بلند واژه‌ «های قر» را فریاد می‌کشیدند. این فریاد برای همیشه در تنگه طنین انداخت تا نام هایقر یادآور رشادت دلیرمردان قشقایی باشد.

تنگ هایقر چه شباهت‌هایی با گرند کنیون دارد؟

حتی اگر به گردشگری در کشورهای خارجی علاقه ندارید، باز هم به احتمال زیاد نام گرند کنیون به گوش شما خورده است. این تنگه بزرگ در ایالت آریزونا آمریکا قرار دارد. گرند کنیون با ۴۴۶ کیلومتر درازا، یکی از طولانی‌ترین تنگه‌های دنیاست. ژرفای این تنگه چیزی حدود ۱۸۰۰ متر است. رود خروشان کلرادو از ۲ میلیارد سال پیش تاکنون دل زمین را در این منطقه تراش داده تا گرند کنیون ایجاد شود. همان‌ گونه که حتماً حدس زده‌اید، گرند کنیون به لحاظ ابعاد در دنیا نظیر ندارد.با این حال این منطقه زیبا به لحاظ شباهت‌های بصری، با تنگه‌ای که ما با نام هایقر می‌شناسیم بسیار شبیه است. این شرایط باعث شده تا گردشگران تنگه هایقر را منطقه‌ای بدانند که کپی برابر با اصل گرند کنیون آمریکاست. به همین دلیل اگر آوازه گرند کنیون به گوش شما خورده، می‌توانید به جای سفر به آمریکا که کار چندان ساده‌ای هم نیست، راه استان فارس را در پیش بگیرید

نظرتو بگو!

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت‌های مورد نیاز علامت گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.